[...] sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, galaktoza, laktoza), regularna aktywność pozatreningowa (marsze, spacery, wchodzenie po schodach itd.), mają wpływ na obniżenie insulinooporności oraz poprawę funkcjonowania wątroby czy układu krążenia. Niektóre badania wskazują, że diety ketogeniczne są bardzo skutecznym rozwiązaniem w [...]
[...] forma witaminy C (kwas dehydroaskorbinowy) jest importowana do komórki, gdzie jest przekształcana w zredukowaną formę witaminy C. Zakażenie grypą („A”) u myszy powoduje obniżenie stężenia witaminy C w płynie pozyskanym z płukania oskrzelowo-pęcherzykowego (ang. bronchoalveolar lavage), czemu towarzyszy wzrost stężenia kwasu [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
[...] w ustroju, patrząc łącznie na wątrobę, mięśnie (fruktoza: +117 ± 9 g na 6 h; glukoza: +135 ± 9 g na 6 h) w porównaniu z glukozą, spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, [...]
[...] co zwiększa pulę dostępnego w ustroju GLP-1. Paradoksalnie, oba rodzaje diety w badaniu Kathariny Kessler pogorszyły środowisko metaboliczne (wpływając na silne obniżenie stężeń GLP-1), ale tylko osób mających problemy zdrowotne (zaburzone stężenie glukozy na czczo lub upośledzoną tolerancją glukozy, czyli z insulinoopornością) i [...]
Temat jest mi bliski, gdyż wiele lat temu pewien lekarz mocno postraszył mnie na najbardziej szczegółowych i przekrojowych badaniach stanu zdrowia, jakie kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5 ± 3 kg), przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7 ± 3 kg), spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%), spowodowały obniżenie się stężenia cholesterolu całkowitego (-4,5%), spowodowały spadek LDL (o 5%) , spowodowały spadek [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] szybkość utleniania (ang. oxidation) kwasów tłuszczowych w mięśniach i wątrobie, zmniejsza tempo lipolizy -> uwalniania WKT z tkanki tłuszczowej, przez co wpływa na obniżenie stężeń WKT we krwi (to właśnie WKT chcemy „spalić” w trakcie treningu cardio). „Tylko cardio spala tłuszcz” Nie. Każdy trening spala [...]
[...] (gdzie wyczerpano glikogen) i niskobiałkowej (bez wyczerpywania glikogenu), dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe obniżenie współczynnika wymiany oddechowej (współczynnika wymiany gazowej) = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] odwodnieniu, kwasicy, infekcjach itd. Objawy hiperkaliemii to: drażliwość, nudności, wymioty, kolki jelitowe, biegunka, szpiczaste załamki T, poszerzenie zespołu QRS, obniżenie odcinka ST. Zasadowica: : ▼spadek stężenia potasu we krwi, ▲wzrost stężenia potasu we wnętrzu komórek => HIPOKALIEMIA. Hipokaliemia to zbyt niska ilość potasu we [...]
[...] Pobierano krew, badano siłę mięśniową i skład ciała (DEXA) na początku, po 4. i 8. tygodniach. Mierzono miostatynę i GASP-1. Wyniki: trening siłowy powodował znaczące obniżenie poziomu miostatyny w osoczu i wzrost poziomu GASP-1 (podwójne działanie promujące wzrost masy mięśniowej), suplementacja kreatyną w połączeniu z treningiem siłowym [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
[...] sprawność. Wyniki Dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5±3 kg) przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7±3 kg) spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%) spowodowały obniżenie się stężenia cholesterolu całkowitego (-4,5%) spowodowały spadek LDL (o 5%) spowodowały spadek [...]